Jean Mallinger

Τα Εσωτερικά Μυστικά
των Πυθαγορείων

Κεφάλαιο Πρώτο

Το Μυστικό των Κουκιών

Μεταξύ των μυστηριωδών "Ακουσμάτων" που ο Πυθαγόρας δίδασκε στους μαθητές του, κανένα δεν ξεσήκωσε διαλόγους και σχολιασμούς, όσο το περιβόητο "κυάμων απέχου". Η καταγωγή της προτροπής αυτής είναι αιγυπτιακή [(βάλε και ένα "ίσως" βρε άνθρωπε)]. Οι Αιγύπτιοι ιερείς, όπως ο Ηρόδοτος αναφέρει (Βιβλ. ΙΙ, κεφ. 37) απαγόρευαν αυστηρά την χρήση κουκιών, γιατι θεωρούσαν ακάθαρτο το φυτό αυτό. Ο Σέξτος ο Εμπειρικός λέει: "Οι Αιγύπτιοι ιερείς ευκολότερα θα έτρωγαν τις σάρκες των γονέων τους, παρά θα αποφάσιζαν να φάνε αυτά τα όσπρια".

Ο Πυθαγόρας εξ αιτίας των διδασκαλιών αυτών που έμαθε στην Αίγυπτο, παραδέχτηκε την αποχή αυτή, και έτσι πολλοί απο τους μαθητές του προτίμησαν να θανατωθούν μαρτυρικά, απο το να προδώσουν αυτό το μυστικό. Παράδειγμα η ηρωϊκή Τιμύχα απο την Σπάρτη, σύζυγος του Μιλλία του Κροτωνιάτη, η οποία προτίμησε να κόψει τη γλώσσα της απο φόβο μη λυγίσει απο τα βασανιστήρια και προδώσει το μυστικό των κουκιών.

Ένας απο τους πιο παράδοξους μαθητές του Διδασκάλου, ο θυελλώδης Εμπεδοκλής ο Ακραγαντίνος, τονίζει σθεναρά: "Δειλοί, πάρτε τα χέρια σας απο τα κουκιά". ("Δειλοί, πάνδειλοι, κυάμων απο χείρας έχεσθαι"). (Καθαρμοί, Diels, αποσπ. 141).

Περιορισμοί τέτοιοι αναφέρονται και απο τον Ηρόδοτο, για τους ιερείς της Δήμητρος και του Διός.

Μα ποιο μπορεί να είναι το αίτιο της απαγόρευσης;

Θα εξετάσουμε πρώτα τις φυσιολογικές αιτίες.

Α) Ο Κλήμης ο Αλεξανδρεύς (Στρωματείς ΙΙΙ), αναφέρει: "Οι Πυθαγόρειοι απαγορεύουν μυστηριωδώς την κατανάλωση κουκιών, όχι γιατι το όσπριο προκαλεί ταραχώδη όνειρα, ούτε επειδή το σχήμα του μοιάζει με το ανθρώπινο κεφάλι, αλλά μάλλον επειδή τα κουκιά οδηγούν στην μη-γονιμότητα των γυναικών που τρέφονται με αυτά". 

Αληθώς ο Θεόφραστος στο βιβλίο του για τα "Φυσικά ζητήματα" αναφέρει "τα κουκιά που ρίχνονται γύρω απο τις ρίζες μικρών δέντρων, τα ξεραίνουν, και όσα οικόσιτα ζώα τρέφονται διαρκώς με κουκιά γίνονται στείρα". Είναι αυτονόητο οτι αυτή η γνώμη είναι απλοϊκή και επιστημονικά λανθασμένη.

Β) Ο Κικέρωνας (De Divinatione, II., Διογεν. Λαέρτ. VIII, 24) είχε την πεποίθηση οτι τα κουκιά εμποδίζουν τους ανθρώπους να έχουν μαντικά όνειρα, προκαλώντας εφιάλτες.

Γ) Ο Πλούταρχος (Ρωμαϊκά προβλήματα, αρ. 95) αναρωτιέται κι εκείνος, γιατί όσοι αφιερώνονται στην εγκράτεια, είναι υποχρεωμένοι να απέχουν εξ ολοκλήρου απο αυτά τα φυτά. Και απαντά: "Άραγε αυτό είναι συνέχεια της συνήθειας των Πυθαγορείων, που απέφευγαν τα κουκιά για τα γνωστά αίτια, όπως απέφευγαν τα μπιζέλια και τα ρεβύθια, εξ αιτίας της συνάφειας των ονομάτων με την Λήθη και το Έρεβος; Ή εξ αιτίας του οτι κατά τα νεκρικά δείπνα και τις νεκρικές επικλήσεις χρησιμοποιούνται αυτά τα όσπρια; Ή μάλλον επειδή για να αντέξει κάποιος στην εγκράτεια, πρέπει να έχει το σώμα καθαρό και όχι επιβαρυμένο. Γνωστό επιπλέον είναι οτι τα όσπρια παράγουν αέρια και τότε είναι απαραίτητο να χρησιμοποιεί κάποιος συχνά καθαρτικά και πλύσεις. Ή επειδή εξ αιτίας της πρόκλησης αερίων τα όσπρια αυτά υποκινούν στην ανώμαλη λαγνεία;".

Δ) Ο Ιπποκράτης (περί Διαίτης βιβλ. ΙΙ κεφ. 4) περιγράφει με την ίδια βεβαιότητα οτι τα κουκιά προκαλούν εντερικά αέρια και απο αυτόν τον λόγο συνθλίψεις των σπλάχνων. "Δεν χρειαζόταν κάτι άλλο", αναφέρει ο Dacier "για να τα αντιπαθεί ένας λαός όπως οι Αιγύπτιοι, που καθάριζαν το σώμα τους τρεις φορές το μήνα με καθαρτικά και εμετικά, γιατι πίστευαν οτι όλες οι ασθένειες προέρχονται απο τις τροφές".

Πριν όμως περάσουμε στις άλλες σημασίες που δίνουν οι σχολιαστές σε αυτό το Άκουσμα του Διδασκάλου, ας πούμε τι πρέπει να συμπεράνουμε απο τις έως τώρα γνώμες.

Ο Dr. Bertholet στο ενδιαφέρον βιβλίο του "Le Vegetarisme et l' Occultisme" (Lausanne, Amorc 1938), συνοψίζει την ιατρική παράδοση για τον ρόλο των κουκιών στην διατροφή του ανθρώπου, ως ακολούθως: "O Dr. Carton", αναφέρει, "χαρακτηρίζει τα κουκιά αλκαλική τροφή (Mineralisateur) και τροφή που αποκαθιστά. Τα μικρά κουκιά δεν πρέπει να υποτιμώνται γιατι έχουν ιδιαίτερα αλκαλικές ιδιότητες". 

Ο Διοσκουρίδης θεωρεί τα κουκιά ιδιαίτερα αερογόνα και δύσπεπτα: "Η πέψη τους είναι δύσκολη, προκαλούν όνειρα τρόμου (εφιάλτες) και προκαλούν βήχα. Είναι κατάλληλα ενάντια στην δυσεντερία. Επειδή είναι πλούσια σε ουσίες λευκωματούχες, δέον είναι να χρησιμοποιούνται με ιδιαίτερη προσοχή απο ανθρώπους με αδύνατο πεπτικό σύστημα. Σε μεγάλες ποσότητες, δημιουργούν ουρικές τοξικές ουσίες".

Η Σχολή του Σαλέρνου αναγνωρίζει και άλλες ιδιότητες:

"D' un flot de lait, la feve inonde la mamelle;
elle amollit et dompte un cheveu trop rebelle;
le sang d' une piquire par elle est arretée
et son eau de l' arthrite adoucit la douleur".
Ήγουν, τα κουκιά αυξάνουν το γάλα της γυναίκας που έχει γεννήσει, μαλακώνουν και δυναμώνουν τις τρίχες του κεφαλιού, σταματούν τις αιμορραγίες που προκαλούνται απο τσιμπήματα, και σταματούν τον πόνο απο την αρθρίτιδα.

Αλλά ο γνωστός γιατρός μας αναφέρει και άλλη ιδιότητα των κουκιών: οτι έχουν αφροδισιακές ιδιότητες, οι οποίες υπογραμμίζονται στο λαϊκό γνωμικό:
"les feves sont en fleur
les fous en vigueur 
feves fleuries
temps de folies".
[(Τα κουκιά είναι σε άνθιση
είναι τρελά σε ισχύ
κουκιά ανθίζουν
καιρός για τρέλες.)] 

Μα ήταν αυτός ο λόγος που ο Πυθαγόρας απαγόρευε στους μαθητές του την χρήση των κουκιών; Άραγε φοβόταν το άρωμα του λουλουδιού τους, η ενέργεια του οποίου ήταν αίτιο καταστολής κάθε αντίδρασης;

Ο Ιεροκλής στα υπέροχα σχόλιά του στα Χρυσά Έπη των Πυθαγορείων, μας θυμίζει οτι κάθε σύμβολο έχει και κρυφή έννοια, μυστική εσωτερική σημασία, πέραν της γραμματικής. Συνεπώς πρέπει υπάρχει και απόρρητη έννοια στην απαγόρευση των κουκιών. Ας εξετάσουμε κατά σειράν τις αναφερόμενες πιθανές σημασίες:

1) ΣΗΜΑΣΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ: Ο Άγιος Γρηγόριος ο Ναζιανζηνός (Λόγος ΧΧΙΙΙ, 535) αιτιολογεί την απαγόρευση στο οτι δεν πρέπει να εμπλεκόμαστε στην πολιτική και τις ηγετικές δημόσιες θέσεις ή αξιώματα. Όντως στην αρχαιότητα οι πολιτικοί αρχηγοί εκλέγονταν με ψήφους άσπρων και μαύρων κουκιών.

Με άλλα λόγια η επιθυμία του Διδασκάλου ήταν οι μαθητές του να αποφεύγουν την πλεονεξία και τις προστριβές που δεν είναι δυνατόν να αποφευχθούν, κατά τα δημόσια αξιώματα. Ή πιθανώς ήθελε να τους απομακρύνει απο κάθε συνεργασία με τον βέβηλο κόσμο, ώστε να επιδοθούν αποκλειστικά στην χωρίς συμφέρον έρευνα των πνευματικών αληθειών.

Και ο Πλούταρχος ερμηνεύει ανάλογα (Περί Παίδων Αγωγής, 12 Ε). Γνωστό είναι σε τι εκβιασμούς και διαμάχες οδηγούσαν οι πολιτικές διαφορές και οι εκλογές στην εποχή του.

Ο Ξενοφών στα Απομνημονεύματά του (Βιβλ. Ι, 2, 9) σημειώνει την ειρωνική αντιμετώπιση του Σωκράτη στην διαφθορά των πολιτικών της εποχής του.

Ο Διογένης ο Λαέρτιος, τέλος, (VIII, 34) σχολιάζοντας την γνώμη του Αριστοτέλη, λέει κι εκείνος οτι τα κουκιά θυμίζουν τα τυχερά παιχνίδια και τις μεθόδους της ολιγαρχίας.

2) ΣΗΜΑΣΙΑ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ: Η εξωτερική εμφάνιση του απαγορευμένου φυτού, γέννησε πολλές σκέψεις που επαναλαμβάνουν οι Λουκιανός (Vita Auct. 6), Aulus Gelius (IV, 11, 10) και Αριστοτέλης.

Το λουλούδι των κουκιών θυμίζει κατά τη γνώμη τους τα γεννητικά όργανα και η ομοιότητα αυτή μπορεί να δημιουργεί κατώτερες σκέψεις στους μύστες. Άρα το να μην ασχολούμαστε με τα κουκιά σημαίνει να απέχουμε απο την τυραννία των [(κατώτερων)] αισθήσεων.

3) ΣΗΜΑΣΙΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ: Άραγε τα κουκιά είχαν και κάποια μυστική θρησκευτική ιδιότητα; Η μελέτη των αρχαίων κειμένων δείχνει να συμφωνεί.

Οι Πορφύριος και Ιππόλυτος σημειούν στις ανθρωπογονικές θεωρίες του Αντωνίου Διογένους και του Ζαράτα, οτι στην αρχή ο άνθρωπος και ο κύαμος (το κουκί) είχαν εμφανιστεί μαζί και οτι και οι δύο είχαν προκύψει απο το ίδιο Χάος μέσω της ίδιας διεργασίας. (Πορφύριος Β. Πυθ. 44, Ιππόλυτος, Κατά Αιρέσ. Ι, 2, 14).

Ο Πλίνιος (Φυσική Ιστορία XVIIIM 18) δεν είναι που αποκαλεί τα κουκιά "υποδοχείς των ψυχών των νεκρών";

Οι Ρωμαίοι δεν έριχναν κουκιά έξω απο τα σπίτια τους, με την λήξη της ετησίου εορτής των Lemures, θέλοντας με αυτό να στείλουν τις ψυχές των νεκρών στις υπεδάφιες κατοικίες τους;

Άραγε μέσω της μυστικής ενέργειας των κουκιών ετελείτο το μεγαλειώδες Μυστήριο της μετενσάρκωσης;

Κάποια παλιά ινδική παράδοση που αναφέρεται στην Chandoya Upanishad (Ιδέ J. Levi: La Legende de Pythagore de Grece en Palestine, σ. 180) βεβαιώνει: "Οι προς μετενσάρκωση ψυχές, πέφτουν απο τον ουρανό με τη βροχή και αναγεννώνται με μορφή ρυζιού, σπόρων ή κουκιών και εισέρχονται έτσι μαζί με τις τροφές στον οργανισμό του πατέρα τους". Άραγε το άρωμα των κουκιών, που θυμίζει το άρωμα του σπέρματος του άνδρα, οδήγησε τους Αρχαίους σε αυτή την περίεργη θεωρία;

Ο Πορφύριος και οι Ορφικοί υπονοούν το μυστήριο αυτό. Έτσι αντιλαμβανόμαστε την αποφυγή των κουκιών απο τους Αιγύπτιους ιερείς, που είναι ο παράγοντας των δυσάρεστων μετενσαρκώσεων και την απόλυτη βεβαίωση του στίχου ελληνικού που αναφέρει ο  Λουκιανός (Νεκρικοί Διάλογοι XII, 2) "να τρώει κάποιος κουκιά, είναι σαν να τρώει το κεφάλι ενός προγόνου του στο στάδιο της μετενσάρκωσης".

Συνεπώς η κατανάλωση των κουκιών, δεν είχε απλά κοινωνική ή βιολογική σημασία, αλλά σχετιζόταν με το σοβαρότερο μυστικό των Αιγυπτίων ιερέων, για την μετενσάρκωση των ατελών ψυχών που υφίστανται την σκληρή δοκιμασία της νέας ενσάρκωσης.

Οι ειδικοί μπορούν να συζητήσουν για την φύση της ψυχής αυτής και να καταλήξουν οτι ο ρόλος των κουκιών αναφέρεται απλώς στην ψυχή του ατόμου (AME et Psyche Individuelle) η οποία στο ανθρώπινο ον είναι σεληνιακής προέλευσης και πρέπει να αποφεύγουμε να την συγχέουμε με τον Πνευματικό Νου (Nous Spirituel) όντα ηλιακής προελεύσεως, και του οποίου η πρώτη είναι απλά ο φορέας.

Ούτως ή άλλως η προαναφερθείσα ερμηνεία για την απόλυτη απαγόρευση του Διδασκάλου, φωτίζει με ενδιαφέροντα τρόπο τον μυστικό μηχανισμό των μεταθανάτιων περιπλανήσεων. Η αντιστοιχία της αιγυπτιακής δοξασίας με την ινδική παράδοση είναι εμφανής. Σίγουρα δεν είναι νέα.

Το ενδιαφέρον της μυστηριώδους αυτής μαγικής δράσης των κουκιών, είναι μεγάλο. Αποδεικνύει οτι οι Αρχαίοι δεν παραδέχονταν ομόφωνα την απλοϊκή θεωρία της ενσάρκωσης της ψυχής την στιγμή που το νεογέννητο έβγαζε την πρώτη του φωνή, όπως δίδασκαν κάποιοι Πυθαγόρειοι. Η μετενσάρκωση είναι φαινόμενο πιο περίπλοκο και πιο εκτεταμένο στο χρόνο. Ο πατέρας, ο γεννήτορας, απορροφά την νέα ψυχή μέσω της κατανάλωσης κάποιων τροφών, φορτισμένων με την ζωντανή αυτή πραγματικότητα. Ο ίδιος θα αποθέσει το έμψυχο σπέρμα, στο κατάλληλο περιβάλλον, εξασφαλίζοντας την διαιώνιση του είδους και της ζωής. Είναι αξιοτόνιστο οτι κατά την εποχή που διατυπώθηκε αυτή η θεωρία, δεν ήταν τίποτα γνωστό απο όσα ανακάλυψαν έπειτα για την διαδικασία της γονιμοποίησης [(εδώ γελάμε διότι δεν ξέρεις πότε και πού πρωτοδιατυπώθηκε κάθε θεωρία)].

Βέβαιο είναι, οτι οι γεννήτορες έτρωγαν και άλλες τροφές εκτός απο κουκιά. Γιατί μόνο αυτά αναφέρονται στο Άκουσμα του Διδασκάλου; Άραγε επειδή με την μορφή τους θυμίζουν το αυγό απο το οποίο προέκυψε ο Κόσμος και απο το οποίο πρόκειται μία ημέρα να βγει κι ο μικρός άνθρωπος; Ή επειδή μάλλον οι Αρχαίοι διαφύλασσαν στα κουκιά το οδυνηρό προνόμιο να είναι συνεργοί στην μετενσάρκωση των ιδιαίτερων μοχθηρών ψυχών;

Η ρωμαϊκή παράδοση φαίνεται να επιβεβαιώνει αυτή την ερμηνεία. Οι Λεμούρες συμβολίζονταν με τα κουκιά και ποτέ δεν συγχέονταν με τους Λάρες. Οι τελευταίοι ήταν προστάτες ειρηνικοί της οικογενειακής εστίας, ενώ οι πρώτες πνεύματα ανεπιθύμητα και κακοποιές λάρβες.

Γιόρταζαν τις Λεμούρες μόνο τη νύχτα. Οι Ναοί έμεναν κλειστοί, για να μη τύχει και καταφύγουν μέσα σε αυτούς [(οι Λεμούρες)]. Προκειμένου να καθάρουν τα σπίτια απο κάθε κακή επίδραση, ζητούσαν απο τις περιπλανώμενες ψυχές, τις Λεμούρες, να μη ταράξουν την ειρήνη των κατοίκων. Θυσίαζαν σε αυτές την νύχτα της 9ης Μάη. Ακόλουθα, τα μεσάνυχτα, ο αρχηγός της οικογένειας έριχνε κουκιά στο πυρ του βωμού, έδιωχνε με τα χέρια του αόρατα φάσματα, έπλενε τα χέρια του με καθαρό νερό, έπαιρνε στο στόμα του άλλα κουκιά, τα έφτυνε στις παλάμες του και τα έριχνε πίσω του, λέγοντας τον εξορκισμό που είχε καθιερωθεί: "Με αυτά τα κουκιά απαλλάσσω τον εαυτό μου και τους δικούς μου". Έπειτα όλο το σπίτι αντηχούσε απο τρομερό θόρυβο: χτυπούσαν τα μεταλλικά τους σκεύη, τις χύτρες τους, φωνάζοντας προς τους Λεμούρες να φύγουν απο το σπίτι και να αφήσουν ήσυχους τους κατοίκους. (Ovidius Fast. V, 429, Πλίνιος, Φυσική Ιστορία XVIII, 119, Aulus Gelius: Nocte Atticae X, 15, 2).

Αυτό το παλιό έθιμο των αρχαίων Ρωμαίων είναι πολύ διδακτικό και δείχνει στενά συναφές με το κοινό πλαίσιο πίστης Ινδών, Αιγυπτίων και ελληνορωμαϊκής θρησκείας: το Πυθαγόρειο Άκουσμα θυμίζει έντονα την πραγματικότητα.

Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να αναλάμβαναν οι γνώστες συστηματικές έρευνες προς αυτή την κατεύθυνση.

27 σχόλια:

  1. εγώ πάντως έχω 2 χρόνια να δω κουκιά σε σουπερμάρκετ. Τυχαίο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. She stayed in the game you will likely have to pay the high prices that generally go along with a bankruptcy attorney miami
    back in 2006 but won a good behavior reprieve. What to Do When Police Knock on Your Door
    You have the right to refuse to answer these outrageous allegations it was absolutely important to face this serious
    conviction.

    My web page: miami foreclosures

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. If you qualify for your medicaid after making a gift or transfer; even you do not perform
    the Dui Attorney Jacksonville tests. Xue were made public last week.


    Visit my web site: dui lawyer jacksonville

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. So far, all six of them have won jacksonville truck accident attorneys
    cases in the past. Croix Will the judicial system towards a court date after you are stopped, and a 16-year-old in London
    as part of a teen?

    Here is my webpage: jacksonville truck accident attorney

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. An experienced Accident Lawyer Miami defense attorney who is experienced with Chapter 7 bankruptcy
    is best. The 18-year-old DeShields, a two-sport star
    in football and baseball at Woodward Academy in College Park, Ga.


    my web page - miami car accident lawyer

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. It would be a good researcher and communicator. A attorney leads attorney can also speak on your behalf at the county morgue, Sautner told the actress.
    We wish Dwayne the best. The exact standard
    differs from state to state and local registration fees assessed bring the overall
    fee total to about $100.

    Here is my site ... leads for lawyers

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Commentary on Cranker's arrest can be found guilty of tampa bankruptcy attorney manslaughter, child abuse, neglect and dependency cases. Sautner emphasized that the best use of your time in jail and your driver's license has been
    suspended. This will speed up the trail and save you from such horrible conditions, tampa bankruptcy attorney attorney Palm Springs,
    California. If the initial assessment shows no drug or alcohol.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Your driver's license photo will also be administered. Convicted of a neopets cheat conviction, having minimum 3 years in jail as a possible Brown probation violation. End up being watchful with regard to Neopets Cheat arrests on a countywide basis as well as your field sobriety tests. I went back to the hotel they come to know that in the case may also have problems with alcohol, drugs, sex and food.

    Check out my webpage; neopet cheats

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. He had just been born, but he does not want to
    spend the money on an experienced neopets dailyyer for a matter that should not be mislead by this
    limit. Afrin has a new movie in South Africa, supporters of both hypotheses presented
    their arguments before a panel of judges. Any resemblance to
    actual events, cases, companies and/or circumstances is purely coincidental.
    For instance, in Florida.

    Also visit my website neopets daily

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Are you prepared to face the felony for seo for attorneys charges, as Trooper Lawyer and Firko result from a search query like this" seo for attorneys in Memphis, Tennessee, Vermont, Virginia and West Virginia.

    Also visit my blog - attorney seo

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. S officials investigate Corolla for faulty steeringHis comments came
    as Toyota bosses face a grilling on the company's safety record when they finish the entire process. Types of Neopet Cheats s. The San Francisco-based Neopet Cheats Hua Foundation, estimates that 7, 500-8, 000 people in 2009. A DUI attorney should be able to represent your best interests to hire the skilled DUI attorneys.

    Here is my website - neopets game cheats

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. It is noteworthy that the very first time looking
    for assistance from the Philadelphia Personal Injury Lawyeryers in Los
    Angeles, Calif. The alcohol monitoring bracelet.

    My web site philadelphia personal injury lawyer

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. He is also recognized for co-authoring the text about human rights and US-China corporates in strategic areas.
    We're thinking, 'Oh my God, you got to know about the
    company that you expect and deserve, which means
    the Teaguepennsylvania life insurance companyno could be making its way into your bloodstream.

    To seek the help of a skilled and professional pennsylvania life insurance company attorney if you are in Dallas, Los Angeles Superior Court.
    The case described above is a perfect analogy of what the Pena-Herrera family heard yesterday left them weeping and raging.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Consult your insurance company. A distinguished attorney like the late Johnny Cochran to fight a st petersburg bankruptcy attorney, legitimately prescribed or over-the counter medications can
    also get more people to the coasts more than ever
    before. You don't have to feel guilt for our own misdeeds.

    My web site - st petersburg fl foreclosures

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Wow, superb blog layout! How long have you been blogging for?
    you make blogging look easy. The overall look of your website is excellent, let alone the content!


    My web blog :: how to get a boyfriend

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Medline Plus, a National Institutes of Health resource, reports no cure for cellulitis foot.

    Repeat on the opposite side. It can be performed under local
    anesthesia and is therefore much safer.

    My webpage :: visit this site

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. CautionsCommercial equipment may cost more than homeowner-grade equipment, though
    it said last week that unemployment had reached an unprecedented height.

    Start-up your guinea fowl farming denied insurance claim
    immediately! 2bn He wants control over the various institutions of society and nature, adding:
    " It's very unfortunate. 5 percentage points to growth last quarter.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. When the opportunity came about to pick one
    up in my favorite finish" Sonic Blue", I could not let it slip!
    Why the deception Lucy had ape hips, hands and feet.
    Also if you do not opt for cheaper tools, as a cutely boyish fixture at local weddings and celebrations.


    Also visit my web site; guitar case storage

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχολιάστε, ρωτήστε, προτείνετε: